Historie

Onze boerderij heeft een rijke historie! Een kennis van ons is de boeken in gedoken en heeft de geschiedenis van 'De Adelaar' helemaal uitgezocht. Een mooi verhaal die we graag met u delen.

Geschiedenis van boerderij ‘de Adelaar’

De boerderij ‘de Adelaar’, zoals het ongeveer sinds de 18e eeuw heet, is te vinden op het landgoed Beekzicht tussen de Voorsterbeek, het voormalig landgoed Molentiin (waaraan alleen nog de ruïne van de watermolen ons herinnert) en de Rijksstraatweg. Foto’s van de boerderij van twee kanten zijn te zien in de foto's.  Camping de Adelaar - Historie boerderij

De oudste geschiedenis begint omstreeks 1564. ‘De Adelaar’ was toen al bekend als hofstede onder de naam ‘de Nattelt’. In die tijd verstond men onder een hofstede een stuk grond waarop een boerderij met bijgebouwen staat. Er was dus al sprake van een echte boerderij, maar wie er woonden of wie de eigenaren waren staat helaas nergens vermeld.

We weten wel dat omstreeks 1565 Evert van Lintelo en Mechteld van (der) Veen trouwden en dat Mechteld als huwelijksgeschenk ‘de Nattelt’ kreeg. Daarna kwam de boerderij in handen van hun zoon Johan en daaropvolgend van hun andere zoon Evert. In de tussentijd waren de Spanjaarden in Nederland geweest en hadden grondig huisgehouden in ons land. Veel gebouwen waren verwoest. Zeer waarschijnlijk is onze boerderij behouden gebleven, maar Evert besloot de hofstede uit te breiden met een voorhuis waarin ook de twee wapens van Evert (van Linteloo) en zijn vrouw Arnolda (van Hoemen) werden verwerkt.

Camping de Adelaar - Historie boerderij

Deze wapens zijn nog steeds te zien op de buitenzijde van de boerderij. Het achterhuis is op een later tijdstip her- of gebouwd. Daarna bleef ‘de Nattelt’ nog een aantal generaties in de familie van Lintelo tot in augustus 1748.

Camping de Adelaar - Historie boerderij wapens

Op 20 augustus 1748 kwam ‘de Nattelt’ in bezit van pachter Rutger Hissink, omdat de laatste telg van de familie van Lintelo die de hofstede in bezit had veel schulden had. Zo hield het op een adellijk bezit te zijn. Daarna krijgt ‘de Arend’, zoals ‘de Adelaar’ nu ook wel werd genoemd nog diverse eigenaren uit ook weer diverse families. Sinds de 20e eeuw is ‘de Adelaar’ in bezit van de familie Bosch van Rosenthal, maar is ondergebracht in een stichting waardoor nu al sinds 1893 de familie Smeenk in de boerderij woont.

Wat eerst een boerenbedrijf was waar onder meer koeien werden gehouden en vruchten uit de bomen werd geplukt, werd deze in 1988 uitgebreid met een minicamping. Gedurende de jaren veranderde het uiterlijk van het erf van ‘de Adelaar’. Maar ondanks al deze veranderingen werd deze eeuwenoude boerderij uitgeroepen tot mooiste boerderij van Gelderland in 2003. Want wat er ook veranderde, veel bleef toch enigszins hetzelfde en dat werd door de jury beloond met deze prijs. Deze prijs werd mede zichtbaar door het inmetselen van de steen. Meer informatie is te vinden op het bord bij de oprijlaan en in onze informatiehoek. 

Camping de Adelaar - Historie boerderij steen